zondag 2 februari 2020

Verzwaringsdeken / Weighted blanket

Een verzwaringsdeken (ook wel zware deken of borgingsdeken genoemd) geeft een gelijkmatige druk op het lichaam en is hierdoor voor vele doeleinden toepasbaar. Het werkt kalmerend en geeft weer nieuwe frisse energie. Deskundigen op het gebied van fysiotherapie en ergotherapie adviseren verzwaringsdekens voor talloze aandoeningen waaronder hyperactiviteit en autisme.

De zware dekens zorgen voor een diepe sensitiviteit in het lichaam en hebben daarmee een gunstig effect op het gevoel van eigen spieren en zenuwen. De beleving van het eigen lichaam wordt met de dekens positief beïnvloed.


De granulaatkorrels zijn te krijgen bij https://www.denaaitafel.nl/
Hier is een Engelstalige you tube video hoe je dit maakt. 
https://youtu.be/svqiyDlJmus

Voor de achterkant heb ik fleece gebruikt, zodat de deken niet wegglijdt maar dat kan in de zomer warm zijn. Je kan ook gewoon katoen gebruiken.
De deken kan, mis je wasmachine dat aankan, gewassen worden op 40 graden met weinig wasmiddel en geen wasverzachter. Je kan er ook gewoon een hoes voor maken.

Deze dekens zijn niet geschikt voor kinderen onder de twee jaar!
De meeste volwassenen nemen een deken van 140x200cm met 10kg aan korrels (hoewel korter prima kan, je trekt hem niet over je hoofd. En om het te kunnen delen en wassen wordt er dan een rits overdwars ingezet.
Dit dekentje is 90x120cm met 3,5kg korrels voor een jochie van vijf die 20 kg weegt. Per vakje kwam ik uit op 32 gram. Goed wegen dus. Ik heb deze gemaakt van vierkantjes van 10x10cm excl naadtoeslag. Bijvullen kan helaas niet want alles wordt dichtgenaaid. Je kan de korrels later wel eruit halen en extra toevoegen voor een nieuwe natuurlijk.

Waar je goed op moet letten is dat je de naadtoeslagen van de horizontale rijen open strijkt. En wanneer je de banen aan elkaar zet dat alle naadtoeslagen naar beneden zijn gericht. Als je straks met een pijp gaat vullen blijven er anders veel korrels achter hangen.
Ik stikte dus de horizontale lijnen door op de naadtoeslag, net onder de naad dus en bij het vullen net boven de naad. Met een contrasterend draad is dat ook best leuk.










2 opmerkingen: